Sunday 8 December 2024 - 18:39
Yapay Zekanın İslami Beşeri Bilimler Araştırmalarındaki Rolü

Havza / Cebrail Gelecek Araştırmaları Enstitüsü yönetim kurulu üyesi: Bilimsel araştırmalar artık kütüphane kaynaklarıyla sınırlı değildir, yapay zeka ve internet yardımıyla bu alanda küresel iş birlikleri genişlemiştir.


Havza Haber Ajansı'nın Meşhed'deki muhabirine göre, Mühendis Sakeni "İslami Beşeri Bilimlerde Yapay Zekanın Araştırma Kapasiteleri" konulu toplantıda, yapay zeka araştırmalarının geleceği ve insanın bu süreçteki rolü hakkında konuştu. Yapay zekanın araştırma dünyasındaki kapasiteleri üzerine yaptığı analizlerle birlikte yapay zekanın evrimi sürecindeki üç önemli aşamayı ve bunun bilimsel araştırmalar, özellikle İslami beşeri bilimler üzerindeki etkilerini ele aldı.

Cebrail Gelecek Araştırmaları Enstitüsü yönetim kurulu üyesi Sakeni şöyle ekledi: "Günümüz araştırma çağı artık kütüphane kaynakları ve bireysel araştırmalarla sınırlı değil, günümüzde internet ve yapay zeka sayesinde araştırmacılar farklı ülkelerdeki bilimsel kaynaklara ve makalelere kolaylıkla erişerek dünya genelindeki diğer araştırmacılarla ortak projeler yürütebiliyorlar. Bu gelişmeler, araştırmaların hızını ve doğruluğunu önemli ölçüde artırmıştır."

Ayrıca, Sakeni yapay zekanın bilimsel araştırmalardaki önemli özelliklerine de değinerek şöyle dedi: "Günümüzde, özellikle yapay zekanın evriminin ilk aşamasında bu teknolojiyi bir araştırma aracı olarak kullanıyoruz. Bu aşamada insan, araştırmalardaki kilit rolünü korumuştur ve yapay zeka yalnızca yardımcı bir araç olarak kullanılmaktadır."

İnsan ve Yapay Zekanın Bilimsel Araştırmalardaki Rolünün Dönüşümü

Sakeni araştırmalardaki yapay zekanın evrim sürecine de değinerek şöyle dedi: "Yakın bir gelecekte yarı bağımsız bir yapay zeka dönemine gireceğiz. Bu aşamada insanlar, yapay zekayı izleyen ve yönlendiren bir rol üstlenecek ve araştırma süreçleri otomatik olarak yapay zeka yardımıyla gerçekleştirilecektir."

Hızla gelişen yapay zeka ile yakın gelecekte genel yapay zekanın (AGI) ortaya çıkacağı öngörüldü; bu durumda, insanın tüm bilişsel aktivitelerini gerçekleştirme yeteneğine sahip olacak ve insan müdahalesi olmadan bağımsız olarak kendini geliştirebilecek ve araştırmalara devam edebilecektir.

Bilimsel Araştırmalarda Yapay Zekanın Karşılaştığı Zorluklar ve Fırsatlar

Cebrail Gelecek Araştırmaları Enstitüsü yönetim kurulu üyesi Sakeni konuşmasının başka bir bölümünde yapay zekanın bilimsel araştırmalarda kullanımıyla ilgili zorluklar ve fırsatlara da değinerek şöyle dedi: "Yapay zeka araştırmaları hızlandırma ve genişletme konusunda büyük yardımlar sağlayabilir ancak eğer denetim ve yönlendirme doğru yapılmazsa insanlık için bir tehdit oluşturacaktır. Yapay zekanın yararlı bir araç haline gelmesi için etik ve bilimsel protokoller çerçevesinde kullanılması gerekir.

Ayrıca Sakeni, gelecekte verilerin araştırma süreçlerinde hayati bir rol oynayacağını ve verilerin dijital para birimleri gibi değerli varlıklar haline gelebileceğini belirterek: "Bu veriler bilimsel ilerlemelerde önemli bir rol oynayabilir." dedi.

Yeni Dünyada Bölümler Arası Araştırmalar ve Uluslararası İşbirlikleri

Sakeni, araştırmalardaki uluslararası iş birliklerine ve bunun bilimsel araştırmaların geleceği üzerindeki etkisine de değinerek şöyle dedi: "Artık farklı bilim dalları arasında bir sınır kalmayacak ve bölümlerarası araştırmalar zorunlu hale gelecektir. Bu geniş kapsamlı uluslararası iş birlikleri, araştırmacılara çeşitli kaynaklardan ve deneyimlerden yararlanma imkanı sağlayacak ve yenilikçi sonuçlar elde etmelerine yardımcı olacaktır."

Yapay Zekadaki Son Gelişmeler ve İslami Araştırmalardaki Uygulamaları

Devamında Sakeni, "SciSpace" adında önemli bir araştırma aracını tanıtarak şöyle dedi: "Bu aracın araştırmacılara zaman ve kaynak tasarrufu sağlama konusunda büyük yardımı olabilir. Araştırmacılar bu aracı kullanarak kaynaklarını yükleyebilir ve yapay zekadan veri analizi ve çalışma kaynaklarının incelenmesinde faydalanabilirler."

Cebrail Gelecek Araştırmaları Enstitüsü yönetim kurulu üyesi Sakeni şöyle ekledi: "Bu araç ücretsiz olarak erişilebilir ve araştırmacılar bunu kolayca kullanabilirler."

Gelecekte insan ile yapay zeka arasında sürekli bir iş birliğinin gerekliliğine vurgu yapan Sakeni şöyle dedi: "Eğer yapay zeka doğru şekilde yönlendirilip denetlenirse, bilimin ilerlemesi ve insanlığın gelişimi için eşsiz bir araç haline gelebilecektir. Ancak bağımsız olarak ve denetimsiz kullanılması durumunda insanlık için bir tehdit oluşturabilir."

Sakeni, son olarak araştırmacılar için önerilerde bulundu: "Bunlar arasında yeni araçların kullanımı ve araştırmaların geliştirilmesi ve ilerlemesi için uluslararası iş birlikleri de yer alıyor. Ayrıca, araştırmacılar arasında deneyim ve bilgi alışverişinin önemine vurgu yapmak ve bilimsel ağlar oluşturmak, araştırmaların zenginleşmesine yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra, araştırmacıların sürekli olarak bilgilerini ve becerilerini güncellemeyi öncelik haline getirmeleri ve veri analizi için yapay zeka ve veri madenciliği gibi yeni teknolojilerden faydalanmaları gerekmektedir. Son olarak, araştırma sonuçlarının prestijli dergilerde yayımlanmasını teşvik etmek ve uluslararası konferanslara katılmak da araştırmaların görünürlüğünü ve etkisini artırmaya yardımcı olabilir."

Tags

Your Comment

You are replying to: .